Stall Misterhults Ardenner

Håll dig uppdaterad om vad som händer i Misterhult - Gör den här sidan till din startsida

________________________________________________________________________

 

Flätningskurs

2012-06-05

I Söndags samlades ett gäng glada hästmänniskor hos familjen Sandin för att lära sig hur man visar sin häst så fördelaktigt som möjligt på premiering och utställning. Det gäller att börja redan när hästarna är små, att hantera dom och se till att vårda hovarna. Hovslagare Per Karlsson berättade om hur det blir allt vanligare att hovslagare tackar nej till arbete så fort dom får höra att det gäller en ardenner. Därför är det jätteviktigt att man börjar lyfta fötterna på hästarna redan som föl och att man lär dom att hålla uppe fötterna själva och inte hänga på hovslagaren. Det är även viktigt att man ser till att vårda hästarnas hovar regelbundet annars kan det påverka benställnigen negativt vid exteriörbedömning. På unghästar går det att påverka hästarnas räthet lite grann genom att verka på rätt sätt men det är viktigt att man har en kunnig hovslager som vet vad han/hon gör.

Kvällen innan eller samma dag som man ska visa sin häst på utställning så ska hästen flätas med bast i både man och svans. Det här är en gammal tradition som man håller hårt vid och AnnHelen Karlsson visade kursens deltagare hur man går till väga. Alla som ville prova på att fläta fick också chansen att göra det. Det är bra att träna på att fläta några gånger innan det är på "allvar" för att få in tekninken lite och för att veta hur lång tid det kommer ta att fläta och hur mycket bast man ska använda till sin häst. Hur mycket bast man behöver varierar lite beroende på hur tjock och lång hästens man är. Det kan också vara bra att tänka på att ta med bast och kam till utställningsplatsen om utifall en fläta går upp i transporten. Ett tips är att linda den flätade svansen med en benlinda så håller den sig snygg ända tills det är dags att gå in i ringen.

Ann-Helen visar flätning

Barnen tränar flätning på Jenny

Har man ingen häst att träna flätning på så går det ju lika bra att fläta Jennys hår

 

Efter flätningen var det dags för Anton Kraft att demonstrera hur man visar sin häst och domaren Roland Fransson berättade om dom olika bedömningspunkterna i exteriörbedömningen och vad domarna kollar på.

Exteriördomare Roland Fransson delar med sig av sin kunskap

Många ville lära sig mer om exteriörbedömning

Unga hästmänniskor

Dagen avslutades med grillning och fortsatta diskussioner, helt enkelt en fantastiskt trevlig eftermiddag med trevligt folk och nya kunskaper!

Fika

Sötaste Olle

 

Antal kommentarer: 0

Namn:
E-postadress:
Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)