Stall Misterhults Ardenner

Håll dig uppdaterad om vad som händer i Misterhult - Gör den här sidan till din startsida

________________________________________________________________________

 

Libramont, Belgien

2013-07-30

I fredags eftermiddag åkte vi tillsammans med Upplands ardennerklubb mot Belgien. Vi åkte med bussen till Trelleborg där vi tog färjan över till Travemünde för att sedan fortsätta färden mot Belgien och vårt slutmål Libramont. Det var en supertrevlig bussresa och båtfärd även om vi fick resa i många timmar, vi lärde känna nya trevliga människor och det är ju alltid kul.

Först sent på lördag eftermiddag kom vi fram till hotellet i Bastogne och där väntade en trerätters middag. Efter maten var vi ett glatt gäng som gick ut på stan och tog en öl.

Tidigt på söndag morgon begav vi oss mot den stora lantbruksmässan i Libramont. Tack vare att Eva och Evert hade varit i kontakt med den belgiska ardennerföreningen så hade dom ordnat fribiljetter till oss allihopa. På mässan begav vi oss direkt mot visningsringarna, det fanns ca 300 ardennerhästar på plats så vi kollade lite på visningarna och sen gick vi även runt i de provisoriska stallarna. Plötsligt hörde vi någon ropa "Sverige" och när vi vände oss om såg vi Eddy Vanderschueren som är uppfödare till den i sverige godkända hingsten Joyau du Bois des Neppes som importerades av Holger Karlsson 2003. På plats hade han en 4-årig hingst och en 5-årig hingst som båda var släkt med "Jojje" Den 4-åriga hingsten skulle visas medans 5-åringen var där för att köra uppvisning. Vi fick under dagen se många fina hästar och en i resesällskapet blev till och med så förtjust i ett svart sto så att han köpte henne.

Det var roligt att titta på visningarna, vi såg alla möjliga och omöjliga typer av flätor och när hästarna visades så var det kovändning som gällde och alla hade flera medhjälpare som viftade med piskor och tjoade.

Under dagen hann vi även med att titta på grisar, höns, belgiska blå (som vi för övrigt även åt till lunch, det var gott och mört), diverse jordbruksmaskiner och på smedjan där de skodde hästar. Husse köpte en ny grimma till Moltas och en mätstock för att mäta mankhöjd, han prutade på båda. Nöjda med dagen begav vi oss sedan tillbaka till hotellet för ytterligare en trerätters middag. Även denna kvällen avslutade vi med öl och drinkar på stan. Det var trevligt att sitta ner tillsammans och diskutera alla dagens intryck.

Sen var det måndag och dags att packa ihop och checka ut från hotellet. Redan vid kvart över sju åkte vi tillbaks mot mässan. Denna dagen hade vi inte så mycket tid på oss så vi valde att titta på när dom tävlade i att köra långstock och kraftprov. Några av våra medresenärer valde att gå till en annan visningsring där det var köruppvisningar. Klockan 11 var vi tvugna att vara tillbaks vid bussen för att hinna till färjan i Travemünde. Det blev återigen en lång dag i bussen men vad gör det när man har så trevligt resesällskap!? Vi pratade en hel del om hästarna som vi sett under dagarna och vi var nog rätt så överens om att vi fått se både bättre och sämre exemplar av ardennrar. Sammanfattningsvis så tycker vi att det var en helt fantastiskt resa och ni som inte var med missade verkligen något!

Lantbruksmässa i Libramont

Man flätar med garn och flätan avslutas med en stor tofs som läggs på ryggen. Den översta bilden till vänster och den nedre till höger är på Eddys 4-åriga hingst.

Lantbruksmässa i Libramont

Lantbruksmässa i Libramont

Stoet uppe till höger är efter Expo De Fuelen. Alla fölungar gick lösa.

Libramont

Libramont

Nu för tiden är det även i Belgien förbjudet att kupera svansarna på hästarna som väl är men vi såg en hel del äldre hästar med kuperade svansar.

Bussresa till Libramont

Till slut vill vi bara tacka alla som var med för supertrevligt sällskap!

Antal kommentarer: 1

2013-07-31 15:05:56 - Lars-eric Magnusson, E-postadressen är dold

Ack vad man gick miste om !Bara för en helt onödig trafikolycka nere i Alvesta.Hela"truppen" uppvisar gemytlighet,välmående,"klurighet"och alla ser ut att ha minst en"räv"bakom varje öra eller som vi säger i Skaraborg.En flock äkta"jorlbänninga"!!
Namn:
E-postadress:
Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)