Stall Misterhults Ardenner

Håll dig uppdaterad om vad som händer i Misterhult - Gör den här sidan till din startsida

________________________________________________________________________

 

Avelskonferens 2012

2012-11-17

Förra helgen anordnade Ardennerföreningen avelskonferens i Vrigstad. I år var det Sanna Soleskog som föreläste om stostammar och genetik på ett väldigt lättsamt och lättförståeligt sätt. Sanna är en väldigt underhållande föreläsare så får ni chansen att se henne så missa inte det!

Sanna visade bland annat ett exempel på hur man avlade på en fantastisk stam men att bara några få procent av dom generna fanns kvar i femte generationen. Hon visade även på hur helsyskon kan ärva helt olika anlag från sina föräldrar så bara för att man fått ett fint föl efter en viss hingst så ger det självklart inga garantier för att man får ett lika bra föl om man använder samma hingst igen till sitt sto. Ibland kan man se att vissa anlag är mer dominanta och nedärvs i större utsträckning än andra.

Vi fick också lära oss om hur fel det skulle kunna bli om alla ardenner avlades för att få samma egenskaper, då finns det en risk att gener för andra egenskaper avlas bort och då är dom borta för alltid. Om man t ex skulle avla enbart för att förbättra traven på ardenner så finns det en risk att man kan tappa skritten istället, det gäller att hitta en balans. Går det så långt så att en egenskap inte längre finns kvar hos en enda individ så är det omöjligt att få den tillbaka.

 Avelskonferens Vrigstad 2012

Sanna höll föredrag om genetik för ca 45 medlemmar i ardennerföreningen

Antal kommentarer: 0

Namn:
E-postadress:
Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)